dimecres, 29 d’octubre del 2008

Els secrets de l’alletament matern

“Sí, sí, una mare pot donar el pit fins als set anys!”. Amb aquesta frase, l’Eulàlia Torras, la presidenta d’ALBA Lactància Materna, em parla de l’associació que dirigeix intentant aclarir conceptes davant la meva incredulitat. En aquest moment penso que d’aquest reportatge aprendré moltes coses noves.


www.diaridebarcelona.cat

No hi ha uns paràmetres oficials per definir la durada de l’alletament humà però organitzacions com l’OMS, UNICEF o l’Associació Espanyola de Pediatria recomanen alletar durant un mínim de dos anys fins que un dels dos membres de la parella lactant se’n cansa, normalment als quatre o cinc anys de la criatura. Sobtats? Jo sí.

Un cop feta l’entrevista a la presidenta és hora de comprovar la informació recollida i per això ens dirigim al Centre Cívic Can Felipa, on l’associació ofereix reunions de suport. Allà coneixem l’Eva, l’assessora del grup que també és mare i fa lactància en tàndem, és a dir, dóna el pit a la seva primera filla de quatre anys i a la segona, de 15 mesos. De casos en descobrim un munt, i de dubtes i consultes resoltes, encara més.

El rodatge, tot i que accidentat pels plors i els crits dels nadons, m’ofereix situacions molt tendres plenes de quietud. Surto de la reunió i camino cap a la redacció pensant ja en la propera associació que coneixerem... Preparats per ballar?

Publicat per: Patrícia Álvarez

2 comentaris:

Elisenda Ferrer ha dit...

Un reportatge molt bonic i proper. Afegiria que ALBA és una de les moltes entitats que es dediquen a donar suport a les mares que volen alletar els seus fills. N'hi ha més de 20, crec, per tot Catalunya. Amb això vull dir que existeix tot un moviment social a l'entorn de la lactància molt important a Catalunya. Dir també que, a més de la feina de donar suport concret a les mares a través de les reunions i de recursos d'informació, també es fa una feina de sensibilització i de pressió política per posar la lactància en les agendes polítiques i per anar facilitant el terreny a les mares que volen alletar.

Gràcies per contribuir a normalitzar la lactància.

Elisenda (Barcelona)
Mare d'una nena de 9 anys que va alletar fins als quasi 4 anys i d'una altra de 2 anys i mig que encara mama, gràcies als grups de suport a la lactància materna.

Anònim ha dit...

Patrícia,

m'ha agradat molt com has fet el reportatge i com ha quedat.

Has tractat el tema amb la naturalitat i la simplesa que requereix.

Has donat informació real i diferent del que la majoria de la societat rep quan es parla de lactància materna.

T'agraeixo que t'hagis apropat a nosaltres i t'hagis interessat per la tasca que fem.

Ara ja saps,..... si algun dia ens necessites, aquí estarem.

Eva Pegenaute
Assessora de lactància d'ALBA Poblenou.