dijous, 13 de novembre del 2008

Un viatge en el temps

Ens dirigíem cap a l’estació de França en busca d’un edifici sense número gairebé collitant a la mítica estació de tren. Es tractava de l’Associació d’Amics dels Ferrocarrils de Barcelona, un organisme que agrupava persones amb una afició comuna: el seu interès i, si em permeten, ‘obsessió’ pel món ferroviari.


www.diaridebarcelona.cat
www.diaridebarcelona.cat

Una de les coses que més ens va impactar va ser l’aspecte de l’edifici, aparentment abandonat. Una façana antiga i derruïda pel pas del temps ens conduïa a l’interior a través d’una porta de mides colossals. Un cop dins, dos socis ens van conduir cap a un soterrani que albergava milers d’objectes i utensilis relacionats amb el ferrocarril...una col·lecció realment impressionant! Semàfors, restes de ferrocarrils, rellotges d’estacions, cartells de tot tipus i, fins i tot, la cabina d’un antic ferrocarril decoraven les parets d’aquell local.

Entre maquetes de diferents escales i socis que xerraven o feien circular els seus ferrocarrils en miniatura, el president i el vicepresident de l’associació ens van endinsar, una mica més, en l’afició ferroviària. No es tractava d’un simple 'hobby', aquella gent realment sentia una atracció especial per tot allò relacionat amb el món del ferrocarril: ‘A vegades ens posem darrere dels trens de vapor per olorar el fum que desprenen’, declarava el vicepresident durant l’entrevista. A aquelles persones no els importava arribar en cinc minuts al seu destí o gaudir de grans comoditats durant el viatge, el què realment buscaven era reviure la història, retrobar-se amb el passat. I això era precisament el que, sense adonar-se’n, havien recreat en aquell espai soterrat, on l’olor a humitat i la tonalitat groguenca de les parets i les bombetes et transportaven a altres èpoques, a altres temps...

Durant aquelles dues hores, tant l’Albert com jo ens vem deslligar del món real i ens vem deixar emportar pel petit món que ens envoltava. Us convido a anar-hi, us convido a viatjar al passat!!

Publicat per: Elena Trias de Bes