dijous, 12 de març del 2009

Els radioaficionats no són el que eren

Ells mateixos reconeixen que cada cop són menys, però el que realment vull dir amb aquest titular és que el món de la radioafició ha canviat molt. I per això no és descartable que acabi revifant amb la incorporació de joves apassionats per les tecnologies de la comunicació sense fils.

Anys enrere, sovint es parlava dels radioaficionats quan l’emissora d’algun d’ells resultava útil en situacions d’emergència, com ara incendis, riuades o temporals. L’Enric Fraile (EA3BTZ) recorda que no fa tant que l’alcalde del seu poble el va venir a buscar per posar-se en contacte amb Protecció Civil. I és que cal no oblidar que els telèfons mòbils depenen també de les antenes (això sí, força més potents i potencialment nocives per a la salut) de les companyies operadores.

Però els radioaficionats segueixen avançant, sobretot tecnològicament. Són hereus d’una tradició centenària que, en els seus inicis, estava vinculada a la colombofília: abans de la ràdio, els coloms eren el mitjà més ràpid per a la comunicació a llarga distància. Però igual que van deixar els coloms, ara s’aboquen cada cop més a la transmissió de dades en format digital. I això fa que tornin a ser pioners i que, com deia, tots els que ens interessem per la tecnologia tinguem coses per aprendre d’ells.


www.diaridebarcelona.cat

Si vols anar una mica més enllà i arribar-te al local de la Unió de Radioaficionats de Barcelona i del Baix Llobregat, els trobaràs al carrer de la Diputació, 110, dimarts i dijous al vespre. La URBLL aplega bona part dels radioaficionats barcelonins i, en formar part de la Unió de Radioaficionats Espanyols (URE), pot oferir serveis com l’enviament de QSL. Però a Barcelona o rodalies hi ha també el Ràdio Club Barcelona (RKB), el Ràdio Club La Salle (RCLS), la Unió de Radioaficionats de Catalunya (URCat) i l’Associació de Radioaficionats del Barcelonès (ARB), entre d’altres.

Publicat per Albert Muñoz

PS: EA3MM és l’indicatiu de l’emissora de la Unió de Radioaficionats de Barcelona. Tots els radioaficionats del món tenen el seu propi indicatiu. Els espanyols comencen per E; s’hi afegeix A o B o C en funció de la categoria; i segueix el número de la regió: els radioaficionats catalans s’identifiquen com EA3, EB3 o EC3.