dijous, 30 d’abril del 2009

"Si perdem els arxius, perdem la nostra identitat"

La seu de l’associació Arxivers sense fronteres està situada al passatge del Crèdit, a tocar de la plaça de Sant Jaume, on comparteix espai amb l’ONG Sodepau. El local, una petita oficina on es reuneixen un cop al mes els socis, acaba de ser renovat. Aquest és el centre d’operacions dels diferents projectes que es porten a terme. La majoria d’ells són a l’estranger però també col•laboren amb entitats d’aquí, com l’Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya.


www.diaridebarcelona.cat

A banda dels projectes que ens expliquen la Mariona i la Laura, n’hi ha molts més. Ho comprovo al llibre de resum dels deu anys d’activitat de l’associació, que fa un repàs des dels primers projectes, com l’ordenació de l’arxiu de la Comunitat Urbana de Niamey, a Níger, o els cursos formatius per a arxivers a Nicaragua, passant per l'organització de l'Arxiu Nacional del poble sahrauí a l'exili o un dels darrers, la recuperació de l’arxiu històric de la Policia Nacional a Guatemala.



De tots ells, un dels èxits que els hi agrada destacar és l’organització, tractament i digitalització de l’arxiu personal del bisbe Pere Casaldàliga. El bisbe tenia por que l’arxiu acabés desapareixent i membres de l’associació es van desplaçar a São Félix do Araguaia, al Brasil.



Actualment hi ha una còpia digital a l’Arxiu Nacional de Catalunya.


Publicat per: Maria Font