dimarts, 26 de maig del 2009

Anècdotes veïnals a la plaça del Mercadal

És dijous al matí i un sol espatarrant ens acompanya al rodatge. Bé per una banda, ho prefereixo abans que plogui, però la veritat és que vam passar una calor tremenda! Baixem a l’estació de metro de Sant Andreu i pugem caminant fins el nostre destí: la plaça del Mercadal.


www.diaridebarcelona.cat

Xerrant amb veïns i botiguers se’ns planteja un debat molt sentit en el sector dels mercats: els horaris. Alguns andreuencs s’arrisquen a pronosticar un futur negre per al mercat. I és que actualment l’horari d’obertura de dilluns a dijous és de 7 a 14h i només els divendres resta obert fins a les 20h. La situació horària complica la compra a gent que treballa i, en els últims anys, afegit a la crisi, han notat un lleuger descens de clients. Serà qüestió de canviar d’estratègies. Què en penseu? Els mercats haurien de canviar horaris?

Deixant el futur de banda, torno a viatjar al passat per explicar-vos la darrera anècdota d’aquest indret. Ens situem al 20 d’abril de 1997, data en la qual el barri es disposava a celebrar el centenari de l’annexió de Sant Andreu a la ciutat de Barcelona. Per a aquesta celebració, es va crear una comissió especial i es van programar tota una sèrie d’activitats per recrear el Sant Andreu de 100 anys enrere. La gent havia llogat vestits de l’època, carruatges i cavalls, es pretenien recrear també els oficis antics i durant els dies previs a la celebració, un pregoner anava pels carrers i places anunciant la festa. Malgrat tot l’esforç, el dia de la commemoració va ploure a bots i barrals. Però gràcies als porxos de la plaça del Mercadal, els andreuencs i andreuenques van poder celebrar aquesta festa.

Publicat per: Patrícia Álvarez.